Vodný slalom: Dravé čaro slovenských pádiel je expertízna kapitola

22.07.2012 Celý región

Bratislava 22. júla (TASR) - Ak by sa zdôrazňovalo to staré osvedčené, že história si pamätá len víťazov, tak expertíza úspešnosti samostatného Slovenska na olympijských hrách by niesla názov jediného športu - vodného slalomu. Sedem zlatých medailí, dve strieborné a jedna bronzová medaila spôsobili, že od roku 1996 v bilancii štyroch OH s desiatimi vzácnymi kovmi tróni na čele historickej tabuľky.

So slovenským slalomom sa spájajú aj ďalšie unikáty. Nikto z vodákov sa nemôže pochváliť tromi zlatými ako deblisti Hochschornerovci (3-0-0), nikto so štyrmi medailami (2-2-0) ako singlista Martikán, okrem Češky Štěpánky Hilgertovej nikto s dvoma zlatými Eleny Kaliskej v ženskom kajaku. Pri porovnávaní oboch je Kaliská úspešnejšia, ak sa prihliadne aj na jej 4. miesto v Sydney 2000.

Vodný slalom si užil v histórii OH veľa diskriminácie. Náročnosť stavby kanála a zákulisná športová diplomacia spôsobili, že po augsburskej premiére na OH v Mníchove'72 sa čakalo na ďalší vstup pod piatimi rokmi až do Barcelony'92 celých dvadsať rokov. Na popularite v jednotlivých krajinách mu nepridala ani absolútna dominancia vtedy východného Nemecka so skratkou NDR, ktoré sa obohatilo v Augsburgu všetkými štyrmi zlatými medailami.

Od Barcelony sa začala druhá perióda životaschopnosti slalomu a už s výrazným rukopisom Slovenska, aj keď ešte nie v samostatnej podobe. Uznávaný odborník Ondrej Cibák modifikoval prírodný kanál v španielskom Seu d'Urgell a vzniklo dielo, v ktorom sa československí olympionici cítili ako doma. Zlato singlistu Lukáša Pollerta a striebro deblistov Šimeka s Rohanom spôsobili, že Československo v medailovej bilancii zvíťazilo.

Tretiu periódu zo slovenského pohľadu odštartovala Atlanta'96. Zlatý unikát 17-ročného singlistu Martikána v perejách rieky Ocoee, najmladšieho zo všetkých individuálnych víťazov v Atlante, impozantne odštartoval éru úžasnej zbierky desiatich medailí.

Od roku 1996 čo olympiáda, to vodácka radosť Slovákov. V Sydney'2000 pribudli až tri medaily, keď v olympijskom kanáli v Penrithe naskočili na zlatý vlak deblisti Hochschornerovci a popri striebornom Martikánovi pridal bronzový vagón do vláčika úspešnosti aj ďalší singlista Juraj Minčík. Hlad po medailách sa nenasýtil, v Aténach'2004 sa zrodili v slanej vode dve zlaté Hochschornerovcov a kajakárky Eleny Kaliskej. A mohli aj tri, nebyť zásahu súťažnej jury do poradia a zmena výsledkov. Zo zlata Martikána bolo striebro, čo si asi všimla aj všemocná bohyňa spravodlivosti. O štyri roky neskôr v Pekingu slovenská trojka lodí zvalcovala konkurenciu, s tromi zlatými Hochschornerovcov, Martikána a Kaliskej 'sprivatizovala' kanál v Šun-ji a so slovenskou brázdou ho navždy zúrodnila.

Pripomenúť si treba bilanciu Hochschornerovcov aj z iného uhla. Trikrát za sebou si užiť vavrínový veniec víťazov v jednej disciplíne je niečo neobvyklé, viac ako oni dokázali zreťaziť zlaté medaily v histórii OH len traja, so štyrmi zlatými v jednom rade, Američan Carl Lewis v diaľke (1984-1996), ďalší Američan Alfred Oerter v disku (1956-1968) a dánsky jachtár Pavl Elvström (1948-1960).

Čo bude v Lee Valley, ťažko odhadovať. Zopakovať tri zlaté z Pekingu nie je nemožné, dvakrát vkročiť do rovnakej vody sa však podarí len zriedka. V pravidlách sa ICF so svojou slalomovou komisiou činila, až dospela do ich súčasnej podoby. Prvýkrát sa o medailistoch rozhodne v jednej finálovej jazde, no až po dvoch kolách kvalifikácie a semifinálovej jazde. Vodný slalom prežil vo výsledkoch aj dve jazdy, z ktorých sa rátala lepšia (Mníchov, Barcelona, Atlanta), potom sa k slovu dostal súčet dvoch, v kvalifikácii i vo finále (Sydney). V Aténach'04 a Pekingu '08 o konečnom poradí rozhodol súčet semifinálovej a finálovej jazdy, teraz v Londýne len jedno finálové v trojkolovej súťaži. Postupový formát kopíruje súčasný na iných vrcholných podujatiach. V kvalifikácii nastúpi po 21 lodí v oboch kajakoch (mužských a ženských), v C1 mužov 16, v C2 len 12, v semifinále sa počty zredukujú na 15 - 15 - 12 - 10, vo finále na 10 - 10 - 8 - 6.
 

Vyberte región